Nieuwsbrief September '18

In de eerste helft van augustus kwam aan de extreme droogte een einde met dank aan enkele flinke onweders. Toch is het enkel de toplaag die nu weer wat natter is terwijl de grondwaterpeilen extreem laag blijven en zelfs nog verder zakken. Hier en daar zorgt dat voor flinke problemen (zie verder). Nu september van start is gegaan, zitten we écht in de periode van vogeltrek en kan je bij alle hutten plots verrassende soorten aantreffen zoals je zal zien in de selectie beelden hieronder. Per hut zie je recente beelden gemaakt in augustus '18 én beelden gemaakt in september in eerdere jaren. Hoe spannend en goed de dagen tijdens die trekperiode ook kunnen zijn, probeer aub realistische verwachtingen te koesteren! Wie bv. vaak een trektelpost bezoekt weet goed dat weersomstandigheden een grote invloed hebben en dat die trek soms ook gewoon enkele dagen stilvalt. Veel vogels trekken 's nachts en het weer tijdens de nacht voorafgaand aan een gepland bezoek is dan ook erg belangrijk.

 

Kort samengevat kan je in september en oktober het volgende verwachten: een mix van trekvogelsoorten bij H1, H6 en H10. Bosvogels en trekvogels als vliegenvangers, roodstaarten, grasmussen en (vuur)goudhaantjes bij H2 en H9, bosvogels en roofvogels bij H8 enz... Voor IJsvogels blijft H1 de topplek, hoexel er ook steeds een (toenemende) kans bestaat bij H6 en H9. Meer detail vind je hieronder bij de bespreking per hut en uiteraard op de pagina's met algemene info per locatie.

 

 

Wil je graag per mail op de hoogte gehouden worden van de soortenrijkdom per hut en van eventuele last-minute vrije plaatsen, bezorg me dan even je mailadres en dan krijg je maandelijks een update in je postvak.

 

 

Uitgevoerde en geplande werken

 

Begin september bleek de grondwaterstand zo ver te zijn weggezakt dat ik het vijverniveau bij H1 niet langer kon handhaven. Vervelend en tijdelijk wat minder mooi, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Mits wat technische aanpassingen zal het waterpeil vanaf 08/09 weer naar wens zijn.

 

De voorbereidingen voor de nieuwe boshut (H3) zijn nog steeds in volle gang. Het heideveldje is aangelegd en de contouren van de drinkpoel zijn uitgezet. Binnenkort volgen de eerste beelden van de omgeving en de setting. Verwachte opening: voorjaar ’19.

 

Ook bij H9 werd een heideveldje aangelegd dat nog de hele maand september voor mooie kleuren zal gaan zorgen.

 

 

Resultaten Hut 1

 

Augustus was ongekend goed voor de IJsvogels. Althans, wie hoopte op IJsvogel kreeg die ook te zien want ze waren geen enkele dag afwezig! Voorlopig gaat september zo verder en aan de hand van de doorgestuurde beelden kon ik vaststellen dat minstens 4 verschillende vogels al zijn langsgeweest. Vaak werd er flink gevochten. Naar het einde van de maand toe werd steeds duidelijker dat een volwassen wijfje als winnaar uit de bus is gekomen en zij vertoont zich nu veruit het meest. In september en oktober zullen de kansen op actiebeelden (vliegend, duikend, onder water enz...) verder gaan toenemen. Andere verwachte soorten voor september zijn, naast de algemeen voorkomende broed- en standvogels: Groene Specht, Sperwer, Rietzanger, Zwartkop, Tuinfluiter, Grasmus, Cetti's Zanger, Grote Gele Kwikstaart (na 15/09), Waterral (na 20/09), Havik, Zanglijster, Grote Lijster, Watersnip e.v.a.

 

Beschikbaarheid: Hut 1 is bijzonder populair waardoor je behoorlijk vooruit dient te plannen om een bezoekje aan deze locatie te brengen. Er resteert nog maar een handvol plaatsen in september/oktober. Hou er rekening mee dat de periode tussen juli en 15/10 potentieel de soortenrijkste van het jaar is! Voor IJsvogel, Waterral, Grote Gele Kwikstaart, Koperwiek, Kramsvogel enz....wordt het dan weer steeds beter na 15/10. Controleer dus best snel de online agenda als je in zomer/nazomer wil komen genieten van de vogelrijkdom en de weelderige moeras-plantengroei.

 

Comfort: hoogte 1,85m, 4 verlaagde stoelen met rugleuning, 2 hoge stoelen, electriciteit, verwarming, 3 foto-luiken, spiegelend glas

Resultaten Hut 2

 

Augustus was erg wisselend bij Hut 2: erg goed in de eerste helft met oa. Groene Specht, Middelste Bonte Specht, Bonte Vliegenvanger, Eekhoorn enz... Vervolgens zwak na 15/08 en weer beter met oa Roodstaarten en Vliegenvangers naar begin september toe. De reden voor de dip is zonder twijfel de weersomslag geweest met een tamelijk nat en fris 3e weekend van augustus. In september zal ook het aantal Eekhoorns en de frequentie van hun bezoekjes weer gaan toenemen. Er is nu nog vrij veel voedsel (zaden van de bomen) aanwezig, maar dat verdwijnt jaarlijks in snel tempo waarna de Eekhoorns al snel de noten en zaden bij de fotohut ontdekken. Andere verwachte soorten voor september zijn -naast de dagelijks aanwezigen meer algemene soorten en standvogels- oa: Bonte Vliegenvanger, Gekraagde Roodstaart, Fitis, Tjiftjaf, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Sperwer, Zwartkop, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bladkoning (na 20/9), Middelste Bonte Specht, Zanglijster, Koperwiek (vanaf eind september), enz...

 

Beschikbaarheid: bekijk even de online hutagenda zodat je tijdig kan inplannen. Net als bij H8 zijn warme en droge dagen in september altijd wat beter dan frissere dagen met veel bewolking of regen. Zodra oktober begint zijn de weersomstandigheden van minder groot belang omdat de wintergasten dan stilaan aanwezig zijn en blijven.

 

Comfort: hoogte 2m, 2 verlaagde stoelen met rugleuning, electriciteit, verwarming. Mogelijk om zowel mét als zonder spiegelend glas te fotograferen

Resultaten Hut 6

 

Augustus was een hele goede maand bij Hut 6. Ondanks de lage waterstand verschenen steltlopers als Watersnip, Zwarte Ruiter, Witgat, Oeverloper, groepen Kieviten, Wulp en Scholeksters met jongen. Ook in september blijft die kans bestaan en neemt ze zelfs verder toe voor Watersnip. Ook de rietlandsoorten waren goed vertegenwoordigd met oa. Blauwborst, Rietzanger, Bosrietzanger, Cetti's zanger en Paapje. Die laatste is geen echte rietvogel, maar de jonge vogels zoeken er toch vaak naar voedsel. Ook Tapuit en Roodborsttapuit werden frequent gezien. Bijzonder was de waarneming van een Purperreiger, nog maar de 2e keer bij deze hut. Naar het einde van augustus toe kwamen groepen Boerenzwaluw en Huiszwaluw langs en af en toe zat daar ook één of enkele Oeverzwaluwen tussen. Op het droogvallende slik werden frequent Gele en Witte Kwikstaart waargenomen alsook 2x Grote Gele kwikstaart. Die laatste zal algemener worden in september en vooral oktober. De Steenuiltjes die hier zo mooi werden gefotografeerd in juni en juli lieten zich nog sporadisch zien, soms dichtbij de fotohut.

 

Kijk zeker even naar de slideshow op de info-pagina van deze hut om een idee te krijgen van de mogelijkheden in september-oktober.

 

Beschikbaarheid: In september zijn nog maar enkele dagen mogelijk, maar in oktober is er nog ruime keuze. Tot eind oktober blijft het erg goed op deze locatie waarna de hut in het winterhalfjaar sluit tot halfweg maart '19.

 

Comfort: hoogte 1,75m, ruime zitbank, grondstatieven ter beschikking, 2 foto-luiken, spiegelend glas

Resultaten Hut 8

 

Net als juli was ook augustus bijzonder goed bij H8. Goudvink, Appelvink, Grauwe Vliegenvanger, Bonte Vliegenvanger, Gekraagde Roodstaart, Goudhaan, Tjiftjaf, Fitis, Boomkruiper, Sijs, Groenling, Zwartkop enz... lieten zich erg mooi fotograferen. Zwarte Specht liet zich ook weer vaker zien. Buizerd was erg frequent aanwezig en vanaf de tweede helft van augustus keerden ook de Haviken terug (vooral de volwassen vogels). Verheugend was ook de terugkeer van de jonge Sperwers hoewel dat uiteraard wel af en toe heeft geleid tot paniek bij de kleine zangvogels en dus langere periodes van stilte. Dit alles leverde uiteraard prachtige beelden op. Afgaand op de eerste resultaten van september wordt ook die maand weer een topper.

 

Beschikbaarheden: vooral vanaf oktober is er terug wat meer keuze in de online agenda. In september zijn er voorlopig nog maar enkele mogelijkheden.

 

Comfort: hoogte 1,85m, ruime zitbank voor 2, spiegelend glas, grondstatieven ter beschikking

Resultaten Hut 9 (enkel workshops)

 

Deze hut is ontworpen in functie van de workshops fotografie + nabewerking die ik hier kan aanbieden op weekdagen (maandag, dinsdag en 2-wekelijks op vrijdag). Alle verdere info kan je nalezen op deze pagina.

 

Zoals je al kon lezen in eerdere updates heb ik de locatie tijdens de zomermaanden nog fors verbeterd. Er werd een moerasfilter aangelegd, er kwamen heideveldjes in de setting, kleine visjes in glashelder water van de grote vijverpartij zullen weldra weer IJsvogels gaan aanlokken en het aangrenzende militaire domein (1000 ha) staat garant voor een indrukwekkende lijst mogelijke vogelsoorten. De allereerste workshop van het nieuwe seizoen vond plaats op 03/09 jl. en hieronder kan je daar alvast enkele resultaten van bekijken.

 

Beschikbaarheden: er zijn nog enkele mogelijkheden in september en vanaf oktober is er terug wat meer keuze in de online agenda.

 

Comfort: hoogte 2,20m, 3 hoge stoelen, grondstatieven ter beschikking, spiegelend glas, veel opberg- en beenruimte, electriciteit, verwarming, Wifi.

Resultaten Hut 10

 

Deze hut is ontworpen in functie van de unieke, kleurrijke beelden, eerder dan puur omwille van de soortenrijkdom. Dat betekent echter niet dat er geen soortenrijke dagen zouden mogelijk zijn. O.a. Sprinkhanzanger (nieuw voor deze plek), Grasmus, Kneu, Tjiftjaf, Fitis, Spotvogel, Sperwer, Gaai, Zanglijster, Zwartkop, Boompieper, Graspieper, Braamsluiper en Roodborsttapuit werden ook in augustus mooi vastgelegd. ook Koekoek (1x) en Draaihals (2x) lieten zich fraai bekijken, stuk voor stuk topsoorten uiteraard. De Vossen zijn nu weer uit beeld, wellicht keren die volgend voorjaar weer terug. Het enige nadeel in augustus was vaak de extreme hitte. De piek van de activiteit viel vaak al vroeg, gevolgd door een lange 'siësta'. Wie echter doorbeet en lang genoeg bleef zitten, kreeg in de latere namiddag een tweede piek voorgeschoteld.

 

September én oktober worden -steeds afhankelijk van de weersomstandigheden en de vogeltrek- zonder twijfel ook weer erg de moeite met dagelijks kans op mooie soorten in een steeds veranderende, maar altijd mooie omgeving. Ook voor deze locatie loont het de moeite om even de slideshow van de resultaten van vorig jaar te bekijken. Begin november zal deze hut, net zoals Hut 6, de deuren sluiten tot het voorjaar weer aanbreekt.

 

Beschikbaarheden: er zijn nog enkele mogelijkheden in september en vanaf oktober is er terug wat meer keuze in de online agenda.

 

Comfort: hoogte 1,75m, ruime zitbank, grondstatieven ter beschikking, spiegelend glas, veel opberg- en beenruimte.

Lens huren?

 

In samenwerking met Foto Joosen bied ik de mogelijkheid om een erg goede telelens te huren voor gebruik in de fotohutten. Het gaat hier om een Tamron 150-600mm G2 in Canon- of Nikon-uitvoering. Wie deze mooie zoomlens wil huren neemt best rechtstreeks contact op met Foto Joosen en wij zorgen er dan samen voor dat ze ter beschikking is op de dag waarop je een hutbezoek hebt ingepland.

 

 

Cadeautip...

Je kan een hutbezoek of workshop ook cadeau doen aan familie of vrienden. Eens je een bedrag hebt bepaald dat je wil spenderen, stuur me dan een mail. Ik bezorg je per kerende een factuur en na ontvangst van betaling wordt de waardebon zo snel mogelijk verstuurd. De bons blijven 1 jaar geldig, de keuze van de hut en precieze datum kan later nog worden afgesproken.

Eén of meerdere fotohutten reserveren? Wie al zicht heeft op z’n agenda wat verder vooruit in de tijd doet er goed aan om nu reeds een datum te prikken. Je kijkt best altijd eerst even in de online agenda en stuurt me dan een mailtje met de gekozen datum en hut. Alle praktische zaken volgen dan verder per mail.