Nieuwsbrief Februari '18

Hoe verliep januari bij de verschillende fotohutten? Hieronder vind je aan de hand van heel wat beeldmateriaal het antwoord! De weersomstandigheden waren allesbehalve goed voor fotografie: nauwelijks zon, veel regen en twee grote stormen in de loop van de maand zorgden voor de nodige overlast en ik heb de handen vol gehad met het wegpompen van water en herstellen van de stormschade. Ondanks die kommer en kwel werden toch weer prachtige beelden gemaakt en mooie soorten gezien...Wil je graag per mail op de hoogte gehouden worden van de soortenrijkdom per hut, bezorg me dan even je mailadres en dan krijg je maandelijks een update in je postvak.

 

1. Actuele soorten per hut

 

Bij Hut 1 blijven de vaste gasten present: Ijsvogels, Waterral, Grote Gele Kwikstaart en soms ook Kleine als Grote Barmsijs. Het koppel IJsvogels is ook nog steeds aanwezig hoewel het wijfje duidelijk vaker wordt gezien dan het mannetje. Vorige maand kondigde ik reeds aan dat een broedgeval zeker tot de mogelijkheden behoort en daarom ben ik nu begonnen met de aanleg van een 5 sterren broedwand. Omdat IJsvogels meerdere nesten per jaar kunnen maken, is het erg belangrijk die broedwand minstens 2.5 meter breed te maken en meerdere holen te voorzien. Op die manier kan het wijfje, wanneer de jongen van het eerste nest bijna uitvliegen, alweer beginnen aan een andere broedholte.

Het aantal Groenlingen, Kool- en Pimpelmezen, Merels, Spreeuwen, Vinken en Kepen die de voederplaats aan het boshut-luik bezoeken neemt nog steeds toe en dagelijks zitten daar nu ook af en toe enkele Putters bij... Ook Grote Bonte Specht, Gaai, Kauw, Holenduif, Waterhoen enz... pikken hier nog steeds geregeld een graantje mee. Sporadisch verschijnt ook Ringmus en af en toe nu reeds Witte Kwikstaart. De kenmerkende lach van de Groene Specht weerklinkt nu weer geregeld op zonnige dagen en is een eerste voorbode van het nakende voorjaar. Al die vogels op de voederplaats lokken uiteraard hongerige Sperwers aan! Op de grote vijver verschijnen nu af en toe ook enkele Wilde Eenden, Krakeenden en Wintertalingen.

Erg leuk was het bezoek dat Vogelbescherming Nederland bracht aan de locatie. Het leverde een erg enthousiaste revew van de hut op die je hier kan lezen.

In de vorige updates liet ik jullie al weten dat de vernieuwde Hut 2 gewaardeerd werd door de bezoekende fotografen. Dat je nu gewoon kan rechtstaan om even de benen te strekken tijdens de fotografie is mooi meegenomen en de grotere hut heeft blijkbaar geen afschrikkend effect op de vele vogelsoorten en de Eekhoorns op deze locatie.

 

De Appelvinken en Kepen nemen nog steeds verder toe en in de laatste januari-dagen en het begin van februari is ook Middelste Bonte Specht weer opvallend aanwezig. Ook Vinken komen nu soms al met tientallen tegelijk naar het voer en daartussen bevinden zich ook enkele Groenlingen. Nog altijd minder opvallend dan bij H1, maar toch ook frequent zijn hier de Barmsijzen die soms met enkele Sijzen naar beneden komen om te drinken aan de poel voor de hut. Hut 2 isin de winterperiode samen met H9 de enige hut waar bijna dagelijks een groepje Staartmezen passeert en ook Holenduif, Boomklever, Boomkruiper, Grote Bonte Specht, Kauw, Gaai, Winterkoning, Roodborst, Merel enz... zijn dagelijkse gasten. Net zoals bij H1 hoor je ook bij H2 nu dagelijks de lachende roep van de mannetjes Groene Specht die hun territorium opnieuw aan het uitzetten zijn.

De komende weken zal het totaal aantal vogels voor de hut gewoon verder toenemen om pas na de derde week van maart wat af te nemen. In diezelfde periode verschijnen dan ook de eerste lentegasten.

Bij Hut 6 wordt momenteel niet gefotografeerd, maar ik houd er de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten. Waterral en Buizerd zijn er nu zo goed als dagelijkse bezoekers, maar het is vooral de erg hoge waterstand die het beste doet vermoeden voor de volgende lente. Vanaf half maart is de hut weer beschikbaar  en de eerste trekvogels en steltlopers zullen er verwelkomd worden door een prachtige plas-dras situatie en een hele mooie, grote weidepoel. Wie graag nog eens een idee krijgt van de mogelijke soortenrijkdom bij deze hut verwijs ik naar de nieuwe pagina op de website waar je bovenaan een slide-show van een 50-tal beelden kan bekijken. 

 

Ook bij Hut 8 zijn de allereerste tekenen van het nakende voorjaar zichtbaar én hoorbaar. Daar waar bij Hut 1 en Hut 2 de roep van de Groene Spechten weerklinkt, is dat bij Hut 8 nu vooral de luide roep van de Zwarte Specht! Hij liet zich ook alweer enkele keren mooi fotograferen. Bovendien hebben de stormen gezorgd voor heel wat omgevallen bomen of naaldbomen waar de kruin is uitgebroken. Er ontstond dus niet alleen meer licht op de locatie, maar het afstervende hout zal ook gretig worden gebruikt door de spechten. Buizerd en Sperwer zijn erg frequente roofvogels op de locatie terwijl Havik het voorlopig nog houdt bij luid roepen en af en toe eens postvatten in de bomen rond de hut. Dagelijks wordt de setting bij de hut frequent bezocht door Kuifmezen, Zwarte Mezen, Boomklever, Boomkruiper, Grote Bonte Specht, Merel, enz... Minder frequent de voorbije maand waren o.a. Kruisbek, Ree, Eekhoorn, Gaai, Keep, Zanglijster en zowaar een laagvliegende IJsvogel! Niet onbelangrijk is ook dat ik, rekening houdend met opmerkingen van bezoekers, nog een aantal aanpassingen heb gedaan aan hut en setting. Zo werd het glas vernieuwd en werd een afvoergootje geplaatst zodat er bij regenweer geen spetters meer op het glas terecht zullen komen.

Hut 8 blijft dus met voorspong de beste plek voor de 'grote jongens' hoewel er sinds kort flink wat 'concurrentie' is van de Workshop-hut (H9). Daar hangt nu een hele mooie, bijna witte Buizerd rond en verder biedt deze hut een erg soortenrijke mix tussen Hut 2 en Hut 8. De Eekhoorns zijn er heel talrijk en de bijna dagelijks aanwezige Blauwe Reiger zorgt voor heel fotogenieke beelden tijdens zijn jacht op kikkers en muizen. Er kan dan ook volop gefotografeerd worden en niet zelden worden we tijdens de cursus nabewerking onderbroken door het plots opduiken van nieuwe soorten voor de dag. Sinds eind januari nemen ook bij deze hut de aantallen Appelvinken en Kepen erg snel toe en ook de IJsvogel werd weer enkele keren waargenomen!

3. Vooruitblik: wat brengt de lente?

 

Het lijkt een heel eind vooruit, maar aangezien de online agenda voor heel wat hutten nu alweer aardig vol begint te lopen, wil ik jullie nog even schetsen wat je in de lente kan verwachten.

 

Een scharniermoment is de periode tussen 15/03 en 25/03. Voor vele weidevogels is de voorjaarstrek dan alweer bezig en daarom opent dan ook H6 weer de deuren. Ook de eerste zangvogels als Tjiftjaf, Zwartkop, Fitis e.d. komen dan aan bij de boshutten (H2, H8, H9), begin april al snel gevolgd door een hele reeks andere soorten. Vanaf 15/03 is dus H6 weer beschikbaar en in mei komt ook H10 er weer bij. Ik wacht daar iets langer mee omdat de bloemen-akker pas later in bloei komt en op dat moment alle soorten weer volop aanwezig zijn. In de loop van mei zullen de Steenuilen al dan niet fotografeerbaar worden, afhankelijk van hun broedsucces. De agenda voor H4 is nu al vol, maar mogelijk komen er nog enkele data bij in de laatste 10 dagen van mei of voor ochtendsessies in juni. Hou op de website ook in de gaten wanneer H5 (Bosuil en/of zoogdieren na zonsondergang) verschijnt.

Heel de lenteperiode is traditioneel sowieso erg goed bij de boshutten (vliegenvangers, appel- en goudvinken, wellicht kruisbek, e.v.a.)  en bij de grote vijver van H1 (vogels van rietland, watervogels met jongen, kans op koekoek, spotvogel enz...)

 

4. Nieuw:  lens huren?

 

Ik krijg niet zelden de vraag welke objectieven minimaal vereist zijn om vanuit mijn fotohutten goed te kunnen fotograferen. Ik antwoord dan telkens dat je met een 300mm lens eigenlijk overal terecht kan. Zelfs met een 70-200mm zoom werden al mooie beelden gemaakt van oa de IJsvogels bij H1 of vele soorten bosvogels bij H2 of H8. Om iedereen de kans te bieden met een wat langere tele aan de dag te kunnen beginnen, bied ik in samenwerking met Foto Joosen in Kalmthout nu de mogelijkheid om een mooi objectief te huren voor een dag. Voorlopig is dat steeds een 150-600mm zoom met Nikon- of Canon-vatting, maar mogelijk zal de keuze in de toekomst nog worden uitgebreid. Wanneer je hiervan wenst gebruik te maken, zorg ik ervoor dat de lens op de ochtend van afspraak ter beschikking is. Je dient die dus niet eerst te gaan afhalen, maar je moet het objectief wel dezelfde dag nog terug afleveren bij de fotohandel in Kalmthout.

 

Tot zover weer deze uitgebreide update!

 

 

Cadeautip...

 

Je kan een hutbezoek of workshop ook cadeau doen aan familie of vrienden. Eens je een bedrag hebt bepaald dat je wil spenderen, stuur me dan een mail. Ik bezorg je per kerende een factuurtje en na ontvangst van betaling wordt de waardebon zo snel mogelijk verstuurd. De bons blijven 1 jaar geldig, de keuze van de hut en precieze datum kan later nog worden afgesproken .

Eén of meerdere fotohutten reserveren? Zoals elk jaar is de winter- en voorjaarstrek-periode een erg populaire tijd. Wie al zicht heeft op z’n agenda wat verder vooruit in de tijd doet er goed aan om nu reeds een datum te prikken. Je kijkt best altijd eerst even in de online agenda en stuurt me dan een mailtje met de gekozen datum en hut. Alle praktische zaken volgen dan verder per mail.