Nieuwsbrief December '17

In het weekend van 9 en 10 december vindt opnieuw het Lowland Photo Festival plaats in Antwerpen. Naar goede gewoonte zal ik aanwezig zijn met een info-stand op de grote fotografiebeurs. De inkom voor die beurs (2€) kan je al meteen terugverdienen, want wie op de beurs een fotohut vastlegt kan meteen rekenen op een Lowland-korting van 10€/per hut. Aangezien lang niet iedereen in Antwerpen zal geraken, geldt deze korting voor iedereen die tussen 26/11 en 10/12 een hut reserveert. De online hutagenda werd daarom ook al ingevuld tot eind 2018.

December is ook de maand van de wensen-lijstjes. Een hut of workshop cadeau doen is dan wellicht een origineel idee. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n bon. Je kiest een bepaald bedrag waarna je me gewoon een mail stuurt om de bon te bestellen. Na ontvangst van betaling wordt de ondertekende bon dan per post opgestuurd.

Hut 1 (Multisoortenhut). De drie blikvangers van het vijverluik - IJsvogel, Grote Gele Kwikstaart en Waterral - laten zich nog steeds erg mooi zien en wellicht blijft dat zo tot eind maart volgend jaar. In de loop van november vertoonden Sijs en Koperwiek zich geregeld heel fraai terwijl jonge Sperwers nog altijd een bedreiging vormden voor alle kleine vogelsoorten die op de voederplaats aan het boshutluik van deze hut te zien zijn. Het zal hier de gehele winter een komen en gaan zijn van vele soorten mezen, Grote Bonte Specht, soms Groene Specht, Groenling, Zanglijster, Spreeuw, Merel, Putters e.v.a. Een opvallende en aangekondigde verschijning in november waren de Grote Barmsijzen, een super-soort voor de fotohut én erg fotogeniek bovendien. Er werd er zelfs eentje gefotografeerd met een bijna volledig afleesbare Deense ring!

Bij Hut 2 (boshut, gemengd loofhout + boomgaard) lieten zich ook in november weer hele mooie soorten zien zoals Appelvink, Goudvink, Putter, Keep, Groenling, Koperwiek enz... Ook Sijs, Eekhoorn, Zwarte Mees, Staartmees, Kuifmees, Sperwer, Groene Specht en de zeldzame Middelste Bonte Specht werden er prachtig gefotografeerd. De vliegende start die in oktober na de verbouwing werd ingezet, lijkt dus gewoon voort te duren... Overigens is het er nu bijzonder comfortabel fotograferen aangezien de hut werd vergroot tot 2m hoogte terwijl het grondoppervlak van 2.5x2.5m werd behouden. In de hut staan twee stoelen met rugleuning en -niet onbelangrijk- en er staat een elektrisch verwarmingstoestel! De glasplaat waar je door fotografeert is ook bijna verdubbeld in oppervlak waardoor een nog beter zicht op de omgeving ontstaat. Tevens bestaat de mogelijkheid om zonder glas op ooghoogte boven het water te fotograferen aangezien enkele sleuven in een camonet werden voorzien. Enkele bezoekende fotografen wezen me op nog enkele kleine verbeteringsmogelijkheden, waarvoor dank!

 

Hut 6 (Trekvogels, moerasvogels, steltlopers e.v.a.) is tot half maart 2018 in winterrust. Ze gaat weer open op het moment dat de voorjaarstrek al volop op gang komt. In de loop van november viel er heel wat regen waardoor het waterpeil nu reeds behoorlijk hoog staat. Dat is erg goed nieuws voor verschillende soorten weidevogels en doortrekkende steltlopers. Hieronder alvast een terugblik op maart/april van dit jaar. De vrije data voor volgend jaar staan allemaal in de online agenda.

Hut 8 (Kempisch bos). Roofvogels als Buizerd en Sperwer lieten zich in november veelvuldig en prachtig fotograferen. Havik is nog steeds wat minder frequent aanwezig, maar toch worden ze nog wekelijks gezien. Kruisbekken blijven nog altijd gebruik maken van de drinkplaats, zelfs op natte dagen lieten ze zich al zien. Dat is hoopgevend want het wijst erop dat er minstens enkele vogels de poel als een vaste plek zijn gaan beschouwen. Er is ook nog altijd een kleine kans op Grote Kruisbek aangezien deze ook al in de buurt werden waargenomen en gefotografeerd. Verder is er nog steeds volop beweging van meer klassieke bosvogelsoorten als Kuifmees, Zwarte Mees, Zanglijster, Boomklever, Boomkruiper, Gaai, Grote Bonte Specht, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Groenling, e.v.a. Appel- en Goudvink zijn nu eerder voor Hut 2 te verwachten, maar toch duiken ze af en toe nog op. Nu de winter nadert hebben ten slotte ook Keep en Sijs hun weg naar de hut weer gevonden.

Hut 9 (Workshops fotografie + nabewerking).

 

Enkele van de beelden die tijdens de workshop in november werden gemaakt én nabewerkt kan je hieronder bekijken. Het is meestal van begin tot eind genieten van een continue stroom vogels waarbij ik ogen tekort kom om de deelnemers van de workshop attent te maken op de verschillende fotografische kansen die zich doorheen de dag voordoen. Er zitten immers twee grote foto-luiken in deze hut van elk 2m x 0,4m. het ene luik kijkt uit op de vijver en het andere op het mooie natuurgebied waarin de hut gelegen is.

 

De doelsoorten voor oktober/november en de wintermaanden zijn dezelfde als vorig jaar toen ik met deze workshops van start ging: IJsvogel, Grote Gele Kwikstaart, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Groenling, Appelvink, Eekhoorn, Middelste Bonte Specht, Groene Specht, Zwarte Specht, Keep, Sijs, Goudvink, Boomkruiper, Boomklever, Ree, Rosse Woelmuis, Koperwiek, Kramsvogel, Zanglijster, Gaai, Tjiftjaf, Sperwer enz...

 

Beschikbaarheid: De resterende plaatsen in december zijn beperkt, maar vanaf januari is er terug meer keuze.

Hut 10 (Bloemenrijke akker + herfstkleuren in braam-struweel)

 

Vanaf november ging deze nieuwe hut, net zoals Hut 6, in een tijdelijke winterrust. Ze is opnieuw beschikbaar vanaf mei 2018 en je zal er dan meteen kunnen genieten van de kleurenpracht van de bloemenrijke graanakker, het frisse lentegroen én de vele soorten vogels die dan allemaal zijn weergekeerd uit hun overwinteringsgebied.

 

Ondertussen zal er werk gemaakt worden van een aantal verbeterpunten: de hut zal meer bergruimte krijgen, de glasplaat wordt vergroot zodat je een nog betere kijk zal hebben op de omgeving en ook de drinkpoel zal nog wat verder verfraaid worden. Dit alles moet leiden tot nog mooiere foto-omstandigheden. Uit de selectie beelden van dit jaar die je hieronder kan bekijken, blijkt meteen dat deze hut fotografische hoogstandjes kan opleveren.

 

Eén of meerdere fotohutten reserveren? Zoals elk jaar is de najaarstrek- en winterperiode een erg populaire tijd. Wie al zicht heeft op z’n agenda wat verder vooruit in de tijd doet er goed aan om, vooral voor H1, H2 en H8, nu reeds een datum te prikken. Je kijkt best altijd eerst even in de online agenda en stuurt me dan een mailtje met de gekozen datum en hut. Alle praktische zaken volgen dan verder per mail.