Nieuwsbrief mei/juni: droogte en vele jonge vogels op komst!
Droogte is nu reeds extreem....
Sinds februari regent het nauwelijks. De komende week (laatste week mei) zal er enige verlichting komen voor de natuur, maar het opgebouwde neerslagtekort raken we wellicht niet meer kwijt voor de zomer zal voorbij zijn. Het lijkt er dus op dat 2025 in het rijtje van droge jaren zoals 2018, 2020, 2021 en 2022 zal terecht komen en dat is -althans voor hutfotografie in lente en zomer- erg goed nieuws! Zoals al voorspeld in de voorgaande update waren de voorbije weken al erg goed met een wekelijks toenemend aantal soorten voor de verschillende hutten. Bijzonderheden als Wespendief, Goudvink, drinkende Boommarter, Goudhaantjes en Vuurgoudhaantjes in bad, Buizerds die komen drinken én baden, Fluiter, veel Grauwe en Bonte Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten, Braamsluiper e.v.a. tonen duidelijk aan dat het gortdroog is in Kalmthout en omstreken.
Veel jonge vogels verlaten het nest
Nog los van de droogte is de lente al behoorlijk opgeschoten en is het moment gekomen dat jonge vogels van tal van soorten massaal het nest gaan verlaten. Nu al werden jongen van Appelvink, Roodborsttapuit, Groenling, Witte Kwikstaart, Putter, Spreeuw, Boomklever, allerlei mezen (incl. Kuif- en Staartmees), enz... gefotografeerd. Nog deze week start het uitvliegen van de jongen van al onze spechtensoorten, terwijl roofvogels als Havik, Buizerd en Sperwer steeds actiever worden omdat zij steeds grotere en hongerige jongen in het nest hebben zitten. Al die jongen zorgen voor een ware explosie van leven in het bos en die grote aantallen jongen in combinatie met de droogte gaat ongetwijfeld topdagen opleveren.
Steenuil
Ook hier is nieuws te melden: het koppel Steenuilen bij H4 heeft minimaal 4 jongen en is 4 weken later gestart met de eileg dan in 2024. Dat betekent dat het fotografie-seizoen wellicht langer zal duren (tot een eind in juli) op voorwaarde dat het de uilen goed blijft vergaan uiteraard. Het wordt in ieder geval geen eenvoudige opgave voor de ouders, want er is weinig voedsel te vinden. Door de droogte zijn er nauwelijks slakken en regenwormen en bovendien blijkt 2025 ook een erg zwak muizen-jaar te zijn. Voorlopig gaat alles echter prima en worden volop schitterende beelden gemaakt in een weer erg kleurrijke setting!
IJsvogels nu ook met jongen...
Op 23/05 werd voor het eerst een piepjong, wellicht pas uitgevlogen IJsvogeltje voor Hut 1 waargenomen. Goed nieuws dus voor het lokale koppel dat blijkbaar dus geslaagd is in het grootkringen van het eerste nest. Er kunnen nog minstens 2 legsels volgen en ook de jongen van naburige koppels zullen vanaf juni gaan rondzwerven. Wie dus graag met enige zekerheid een hut voor IJsvogels wil inplannen, kan alvast eens kijken naar de nog vrije data voor H1 in de online agenda!